English

8 maart 2013: Warmer dan ooit in 110 eeuwen

8 maart 2013: Warmer dan ooit in 110 eeuwen Zonder opwarming door mensen was ijstijd aanstaande. Als de natuur zijn gang had kunnen gaan, stevende de wereld nu af op een nieuwe ijstijd. De gemiddelde temperatuur op aarde daalde al 5.000 jaar gestaag. totdat het kwik rond 1900 begon op te lopen. In 100 jaar tijd zat de aarde weer op het oude peil en alle modellen wijzen uit dat het in 2100 warmer zal zijn dan ooit in de laatste 11.000 jaar.

Vooral die laatste conclusie verontrust Amerikaanse klimatologen. In het vakblad Science beschrijven ze hun reconstructie van de temperatuur op aarde in het Holoceen, de periode na de laatste ijstijd ruim 11.000 jaar geleden. Met hun studie willen ze aantonen wat de natuurlijke variatie is van het klimaat, zodat duidelijker wordt hoe groot de rol van de mens is in de huidige opwarming. En die rol blijkt groot: 'De opwarming van de aarde in de 21ste is beduidend groter dan wanneer ook in het Holoceen'.

Voor hun reconstructie gebruikten de wetenschappers de gegevens van 73 plaatsen, verspreid over de wereld, waar temperaturen uit het verleden op een of andere manier zijn opgeslagen. Het ging daarbij om ijskernen, pollen, maar de meeste van deze zogeheten proxy's kwamen uit zee zoals koralen en kalkresten van plankton.

Het klinkt opmerkelijk dat dergelijke bronnen iets kunnen zeggen over de temperatuur op aarde vele millennia geleden. Tot voor kort was het een hele toer om het klimaat in Europa van de laatste duizend jaar te reconstrueren, maar door nieuwe technieken zijn er veel bronnen bijgekomen, zegt Appy Sluijs, paleoklimatoloog van de Universiteit van Utrecht. 'Bovendien hebben de onderzoekers die verschillende bronnen gecombineerd. Grofweg kenden we het klimaat van het Holoceen wel, maar hun reconstructie is van een ongekende precisie en betrouwbaarheid'. Daardoor werd goed zichtbaar dat de aarde zich het hele Holoceen hield aan de natuurlijke cyclus die verband houdt met de stand van de aardas. 7.000 jaar geleden maakte de aarde in de zogeheten Milankovitch-cyclus haar warmste periode door. 'Volgens die theorie zouden we nu in het koudste deel moeten zitten en dat zitten we dus niet' zeggen de onderzoekers.

Bron: Trouw

< Terug naar nieuws
English

Feiten en fabels

Is energie uit zonnepanelen goedkoper dan energie geproduceerd met windmolens?

Meer »